Bir iş görüşmesinde iletişim kurma şeklin, işe alınma şansını arttırabilir veya azaltabilir. Yeteneklerin ve başarıların hakkında güvenle konuşamıyorsan, kağıt üzerinde en nitelikli aday olduğunun da bir önemi kalmıyor. İşte, bir iş görüşmesi sırasında asla yapmaman gereken beş iletişim hatası!
Sıkıldığını veya stresli olduğunu gösteren beden dili
Sözsüz iletişim, konuştuğun kelimeler kadar güçlüdür. Mülakat anında sorulan tüm sorulara doğru cevaplar verebilirsin, ancak işe alım uzmanıyla göz teması kurmadığında, saate bakmaya çalıştığında, kollarını çaprazladığında vs. verdiğin doğru cevaplar işe alınman için yeterli olmayabilir; çünkü beden dilindeki bu hareketler karşı tarafa birtakım olumsuz mesajlar verir.
Eğilmekten, kıpırdamaktan, bacaklarını sallamaktan, telefonuna, saatine veya duvardaki saate bakmaktan, kollarını çaprazlamaktan kaçınman oldukça önemli. Huzursuz davranışlar sergilemen sinirli olduğun, saate bakman sıkıldığın, kollarını çaprazlaman ise savunmacı, kapalı veya gergin olduğun izlenimini verebilir. Sıkılmış veya stresli görünmemek için dik oturmalı elini kolunu koyduğun yere dikkat etmelisin. Online ya da yüz yüze görüşme fark etmeksizin beden dilini her ortamda doğru kullanmaya özen göstermelisin.
Çok uzun ya da çok kısa cevaplar vermek
Soruları cevaplarken çok kısa ya da çok uzun cümleler kurmamalısın. Soruyla ilgili olan en önemli noktalara değinerek, karşı tarafa istediği cevabı net olarak vermelisin. Uzun cevaplar yerine kısa ama öz açıklamalar yapman, en önemli bilgilere odaklanmanı sağlar. Bu da işe alım uzmanının kilit noktaları hatırlamasını kolaylaştırır. Cevabın çok uzun olduğunda önemli bir şeyi hatırlamalarını riske atabilirsin. Eğer genel olarak uzun cevaplar veren bir yapın varsa, paragraflar yerine maddeler halinde cevap verdiğini hayal edebilirsin. Bu şekilde alıştırma yaptığında, cevaplarını kısa ve öz tutmayı öğrenebilirsin.
Provanın sınırlarından çıkamamak
Mülakat anında kurallara uymaya çalışırken, bunu karşı tarafa çok hissettirmeden yapmak gerekiyor. Aksi durumda sürekli bir şeylere dikkat etmeye çalışmak hata riskini arttırabilir. Bunu önlemenin bir yolu olarak görüşme öncesinde seni zorlayabileceğini düşündüğün konularda prova yapabilirsin. Tabii prova konusunda da aşırıya kaçıp, daha sonra provadaki performansının aynını sergilemeye çalışmamalısın. Geliştirmen gereken yönlerini provalarda test edip, görüşme anında doğaçlama da yapmalısın. Samimi ve doğal olmak da yer yer elini güçlendirecektir.
Şikayetçi olmak
Mülakatlarda yapılan en büyük hatalardan biri de bir önceki iş yerinden, ekip üyelerinden vb. şikayette bulunmaktır. Elbette yaşadığın sorunlar olabilir, ancak şikayet etmek, profesyonellikten uzak ve kindar görünmene neden olur. Bu da potansiyel bir çalışan için çekici olmayan bir özelliktir. Olumsuz bir durum hakkında konuşurken, onu bir öğrenme deneyimi olarak çerçevelemeye çalışabilirsin. Önceki iş arkadaşlarınla veya patronunla sorunların varsa, çalışma tarzını ve ekip olarak çalışmayı sevdiğin şeyleri nasıl öğrendiğinizden bahsedebilirsin. Böylece olumsuzluğa odaklanmak yerine, öz farkındalığını ve öğrenmeye istekli olduğunu gösterebilirsin.
Yalan söylemek
Kendini daha nitelikli veya daha deneyimli göstermek için asla doğru olmayan bilgiler vermemelisin. Bu sana ikinci, üçüncü görüşmede sorun yaratabileceği gibi çalışmaya başladığında da sorun yaratmaya devam edecektir. Bu nedenle sonuç ne olursa olsun, doğru bilgiler vermen seni kazançlı çıkaracaktır.